24
APR
2019
Nyheter Av:
NLV:s lärare debuterar som författare
En av våra lärare på NLV Bergnäset, Maria Skotte Pekkari, debuterar med sin bok ”Hockey, bänkvärmare och bögar”.
Boken riktar sig till unga i åldern ca 10-13 år och är en bok som väcker tankar.
Boken tar upp press, talang, kärlek, mobbning, vikten av att våga vara sig själv och hopp om att man alltid kan förändra sig och börja göra rätt.
Läs mer om boken här: http://www.idusforlag.se/hockey_bankvarmare_och_bogar
Boken finns att köpa bland annat på Adlibris och på förlagets hemsida.

Adrian är en 13-årig kille som är så duktig på hockey att han får spela med de som är ett år äldre och trots det är han lagets stjärna. Hans framtid är redan utstakad, av honom själv, hans föräldrar och tränarna. Pressen på honom är stenhård och han gör allt för att lyckas nå upp till alla förväntningar.

Men hur ska det gå med den nya killen i laget, som vill spela på samma position som Adrian och vad betyder Adrians drömmar och känslor för sin bästa kompis Robin? Kan man vara 13 år, homosexuell och hockeyspelare?

”Med boken vill jag framhäva press, frustration, ångest, talang, kärlek, mobbning, vikten av att våga vara sig själv och hopp om att man alltid kan förändra sig och börja göra rätt.” Maria Skotte Pekkari, född 1983, är uppvuxen i Strängnäs kommun. Som 20-åring flyttade hon till Luleå och har sedan blivit kvar i Norrbotten med man och fyra barn. Maria är utbildad lärare och arbetar som detta på mellanstadiet. Hon får mycket inspiration till sitt skrivande utifrån de ämnen som hon märker är aktuella för de barn och ungdomar hon träffar på.

Marias debutbok Hockey, bänkvärmare och bögar kom till efter ett samtal med en klass i årskurs 6 under ett samtal om normer, sexualitet och identitet. Efter en del diskussioner kom de fram till att det i princip inte fanns något skrivet om homosexuella hockeyspelare och definitivt inte ur ett ungdomsperspektiv. Detta bestämde sig Maria för att göra något åt.

Jag tycker egentligen inte om böcker, men den här längtade jag faktiskt till. – Hampus 12 år

Den var väldigt verklighetstrogen. 
– Engla-Li 13 år

Den var väldigt beskrivande så att man kan se berättelsen framför sig. 
– Vilda 13 år

Boken har ett väldigt unikt koncept, den är lätt och extremt kul att läsa. 10/10 
– William 13 år

Jag tycker att boken innehåller ett väldigt viktigt ämne som bör tas upp ännu mera. Boken är riktigtspännande och lärorik. […] 10/10 hur lätt som helst. 
– Mattias 13 år